– Nu reusesc sa am o relatie buna cu prietena mea.
– Ce inseamna pentru tine o relatie buna?
– Pai…sa stam de vorba pe orice subiect fara sa ne simtim jenati, sa facem lucruri impreuna si sa nu simtim tensiuni intre noi… intr-un cuvant sa ne simtim bine impreuna.
– Ce se intampla acum?
– Daca suntem impreuna si eu fac ceva, simt un fel de falsitate in atitudinea ei, ca si cum trebuie sa pastreze aparentele pentru ca suntem prieteni si trebuie sa aratam ca ne simtim bine impreuna, dar eu am un sentiment puternic ca nu-i convine ceva si, uneori, vad ca simte invidie. Uneori deschide subiecte de discutie care au ascunse reprosuri….
– Si tu ce faci?
– Cand simt falsitate in comportamentul ei, ma enervez si ma abtin sa zic ceva sau ma indepartez de ea. Cand incepe o discutie cu reprosuri mascate, ma enervez si mai tare si abia ma abtin sa nu zic ceva, ca stiu ca am ajunge la cearta.
– Deci amandoi faceti la fel.
– Nu, eu nu simt invidie si nici nu i-as reprosa ceva.
– Inteleg ca asa se vede de la tine si este normal asa pentru ca tii foarte mult la prietenia voastra. De la ea probabil ca se vede altfel. Vrei sa stii cum se vede din afara tabloul prieteniei voastre?
Si tu si ea va identificati cu rolul de prieten atat de mult, incat uitati cine sunteti voi. Uitati sa fiti sinceri cu fiinta voastra autentica. Probabil ca amandoi sunteti invatati sa respectati normele si regulile. Asa ca, daca stiti ca regulile unei prietenii sunt sa nu va certati, sa vorbiti cu calm, sa nu existe tensiuni, sa nu existe sentimente ascunse, intr-un cuvant, cum ziceai tu “sa va simtiti bine impreuna”, veti cauta mereu, cu incrancenare, sa respectati aceste reguli.
– Normal si…ce… nu-i bine asa?
– Exact asta este prima cheie a prieteniei voastre: Uita de “e bine sau nu-i bine”.
– Nu inteleg.
– Fii atent. Tu vrei sa faci intotdeauna ce este bine in prietenia voastra. Te identifici atat de mult cu rolul de prieten, incat nu mai stii ce ai face TU, daca n-ai avea acest rol. La fel, prietena ta, face tot ce poate ca sa fie o prietena buna, pentru ca, si ea se identifica cu rolul de prietena si face tot ce crede ea ca trebuie facut ca prietena. Faceti amandoi doar ce considerati ca este bine pentru relatia de prietenie, dar voi nu sunteti acolo autentici si nici nu va ajutati sa evoluati.
– Da, ai dreptate, uneori ma ajuta atat de mult incat uita de ea, atunci este cea mai buna prietena dar, de ce nu face mereu asa?.
– Asta este a doua cheie a prieteniei voastre: “Uita ca un prieten trebuie sa fie intr-un singur fel”. Un prieten este si el un om. Un om are in el unele comportamente care iti plac si unele care nu iti plac.
La fel este si cu tine – ai unele comportamente care iti plac si unele care nu iti plac.Uita-te bine la aceste comportamente ca sa vezi ca ai un comportament si, ai si opusul lui. Unul iti place si opusul nu iti place.
– Ba nu, nu-i adevarat, eu nu ii reprosez nimic niciodata.
– Asa pare sa fie pentru ca nu-i reprosezi in fata, ca sa pastrezi aparentele unei prietenii ideale. La inceput imi spuneai ca nu-ti place la prietena ta ca are o atitudine de falsitate pentru ca vrea sa pastreze aparentele unei prietenii bune. In traducere, ii reprosezi ca vrea sa pastreze aceste aparente.
– Asa este …si ii reprosez si ca imi reproseaza….si …credeam ca daca nu-i spun in fata, inseamna ca eu nu fac la fel ca ea. Amandoi facem la fel – vrem sa pastram aparentele, ne infuriem unul pe altul, dar nu ne spunem nimic sa nu se creada ca nu suntem prieteni buni. Acum mi-e teama ca o sa-mi spui ca, de azi inainte sa ne certam de cate ori ne vine si sa nu mai vrem sa avem o prietenie decenta.
– Nu-ti spun ce sa faci. Iti spun doar la ce sa fii atent. Fii atent cum noi, oamenii, facem eforturi imense si cu mare consum de energie, ca sa inlaturam tot ce credem ca nu este bine.
“E bine sau nu e bine” ne tine mereu incordati, mereu pregatiti de lupta, mereu gata sa depistam ce nu este bine si … reactionam. Iluzia noastra este ca daca facem aceste eforturi – sa fie tot timpul bine – o sa ducem o viata linistita, in siguranta si cu fericire.
Invatam o multime de tehnici ca sa ne fie bine si sa inlaturam definitiv raul din viata noastra. Invatam cuvinte destepte si aranjate in asa fel incat sa induca celuilalt parerea ca suntem bine si ca totul este in regula. In realitate simtim altceva, credem altceva, gandim altceva, dar stim ca, asa cum simtim, ce credem si ce gandim, nu este bine.
Ne agatam cu mainile si cu dintii de conceptele de “asa e bine, asa trebuie, asa se face”, le impunem si celorlalti si nu intelegem apoi de ce nu suntem fericiti si de ce nu functioneaza “bine” relatiile noastre.
Daca vrei sa aveti o relatie constienta de prietenie, incepe sa fii atent la tine. Incepe sa vezi tot ce iti place si nu iti place in comportamentele tale. Apoi incepe sa accepti si ce iti place si ce nu iti place.
– Asta n-o sa ma faca un om rau? Daca accept toate comportamentele rele o sa fiu un om rau! Cum ma mai dezvolt? Cum evoluez atunci?
– Asa pare acum cand doar vorbim despre concepte. Ce te invit este sa incepi sa practici observarea ta, fara sa pui etichete de bine sau rau pe ceea ce observi. Abia dupa ce stii ca esti prezent in fiecare comportament al tau, abia atunci vei stii daca ceea ce FACI te face sa FII intr-un fel sau altul.
Prea adesea ne dorim sa fim destepti inainte sa ne desteptam.
Te imbratisez cu iubire si rabdare,
Zoia
Pentru practica: https://zoia.ro/evenimente/21-de-zile-pentru-tine-2/