– Maestre de ce fiica mea, desi s-a facut mare de acum, e parca mai iresponsabila decat atunci cand era mica?
– E adolescenta!
– Asta stiu si eu. Stiu o multime de teorii despre faptul ca adolescentii sunt rebeli, ca nu se inteleg cu parintii. Vreau sa stiu de ce cand era mica isi facea foarte constiincioasa ghiozdanul si nu uita nimic acasa, iar acum si-l face pe fuga dimineata si uita mereu cate ceva.
– E adolescenta!
– Tocmai, e adolescenta, e mare de acum si nu se gandeste deloc la ziua de maine, la ce are de facut, nu are niciun plan cum sa faca sa-i ajunga timpul, sa-si faca ghiozdanul – de seara de exemplu – daca tot se trezeste tarziu dimineata. Pe deasupra mai si raspunde obraznic daca ii spun toate astea. Parca nici nu-i pasa de cate eforturi fac s-o trezesc, sa ii fac de mancare, desi ar trebui sa faca singura toate astea pentru ca e mare de-acum. Ce sa fac sa ma asculte si sa fie si ea normala?
– E adolescenta! E normala. Fiica ta nu este deloc anormala si, da, poti sa faci multe pentru ea acum, altceva decat s-o certi pentru tot ce nu face. Ce certi, cresti si primesti!
Perioada adolescentei merita sa fie inteleasa in primul rand de catre parinti pentru ca adolescentii sunt deja bulversati de toate transformarile care apar in orgamismul lor. Fie si daca ne gandim numai la creier, o anumita parte din creier, in perioada adolescentei, trece prin transformari dramatice. Asta se intampla si cu fiica ta si nici ea nu stie ce sa faca cu tot ce simte. Gandeste-te numai ca, volumul materiei cenusii creste maxim in perioada adolescentei. Tine minte asta si observa ca voi doua luati decizii intr-un mod cu totul si cu totul diferit.
E perioada in care se schimba cel mai usor convingerile, dar si perioada in care exista o foarte mica capacitate de a vedea lucrurile din perspectiva adultilor. A tuturor adultilor, nu doar a ta.
Este normal pentru tine, ca parinte responsabil, sa vrei sa fie din ce in ce mai constienta de sine, sa nu se arunce cu capul inainte in tot felul de situatii riscante doar pentru ca e distractiv. Ce ai de facut este sa gasesti ceva suficient de atractiv si creativ ca sa ii „hraneasca” nevoia de independenta si de recompensa.
Ai nevoie de multa atentie si empatie in aceasta perioada in care, din pricina transformarilor corpului, orice adolescent are o incredere in sine foarte scazuta. Un adolescent, de cate ori se uita in oglinda gaseste ceva care nu-i place!
Cata incredere ai tu in tine ca sa o sustii pe fiica ta, in aceasta perioada? Sa o sustii sa aiba incredere in ea insasi cu tot ce nu-i place la ea acum.
Fii foarte atenta, ascult-o cu empatie si aminteste-ti cat de mult ai fi vrut sa fii inteleasa cand erai adolescenta!
Este o perioada extraordinar de frumoasa in care creierul uman este foarte maleabil, asa ca foloseste perioada aceasta cu intelepciune pentru cresterea increderii in sine a ficei tale si pentru dezvoltarea inteligentei sociale.
Cu incredere,
Zoia
Foto: Facebook Art Pics